Jag har ett konto på IBKR där jag håller på att lära mig optioner. Under 2022 ledde det till förlust, och nu när jag ska deklarera till Skatteverket ser jag att de fyllt i mina köpt och sålda aktier och optioner, men det påverkar inte mitt resultat. Eftersom jag gjorde förlust känns det extra viktigt för mig att inte skatta för högt, och började då sakta men säkert att fylla i alla uppgifter. Men redan efter 3-4 rader inser jag att jag gjort för många affärer för att någonsin kunna redovisa det på ett enkelt sätt.

En snabb googling leder mig till sidan reddit.com/r/ISKbets/comments/11zsmsa/privatperson_deklarera_k4_och_ibkr/, och sedan till guldsiten cageside.se/snurra/#/generator.

Genom att följa guiden lyckades jag plocka ut en fin CSV-fil från IBKR. Efter att ha laddat upp den på skattesnurrans hemsida får jag tillbaka en SRU-fil som går att ladda upp direkt till skatteverket, med allting ifyllt.

Jag fick några smärre felmeddelanden, som verkade bero på att ”Säljpris” på några ställen stod med minustecken, vilket borde vara omöjligt. Om jag öppnade filen i en textredigerare och ändra alla dessa till noll så gick det att ladda upp filen korrekt. Jag gissar att detta beror på optioner jag låtit falla till värde noll, men ändå behövt betala några kronor i courtage.

Stort tack till cageside.se och skattesnurran för att ni gjort det enkelt för mig att deklarera affärer gjorda via IBKR.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *