Köpa min första warrant

Här är min erfarenhet från att köpa en första warrant. Jag förstår det inte helt, och har endast spenderat pengar jag har råd att förlora, i ett försök att lära mig så mycket som möjligt.

Jag valde den aktie jag kände bäst till: TSLA.

Jag valde det enklaste alternativet, att köpa en köp-option. Jag gissade att aktien skulle gå fortsatt uppåt och handlade i augusti TSLA0I 2000SG.

Aktien gjorde en delning, och även warranten ändrades till TSLA0I 400SG.

I skrivande stund är lösendatum imorgon och aktien ligger på 441 USD. Spontant tänker jag att ligger plus, att jag borde få en utdelning på 441-400 = 41 per warrant, en stor förtjänst.

Men det verkar som jag missat mycket på vägen. Jag har talat med kundtjänst på Avanza, Sparbanken och Société Générale för att bli klokare.

Sparbanken berättade att det var så enkelt som att trycka på “sälj” och välja antal warranter att sälja. Problemet var bara att jag inte ens gick plus om jag skulle göra på det viset, så det kändes om något var fel.

På SG berättar de att det inte är så enkelt som att beräkna underliggande pris minus strike price = vinst.

SGs representant föreslog istället Mini futures, som där värdet på warranten närmare följer värdet på en aktie i förhållande 1:1.

Jag är glad att jag i alla fall kunde förutse aktiens värde på ett korrekt sätt, men besviken att jag inte förstått warrantens påverkan av svängningar. Jag lärde mig också att det var enklare än jag trodde att lösa in warranten i förtid om det är så att man inte vill vänta till lösendatum.

EDIT 2: Jag har också läst mig till “time decay” som visar hur värdet på en option (och jag gissar då också warranter) minskar i värde med tidens gång: https://www.investopedia.com/terms/t/timedecay.asp

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *