Anställning på vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet
Jag arbetar som IT-administratör och lär mig bland annat CMS-verktyget Infoglue.
Detta är min historia om att vara anställd och sedan (ur mitt perspektiv) utkastad från Göteborgs universitet, och hur det relaterar till Lagen om anställningsskydd.
Jag skriver detta i hopp om att få någon slags upprättning, att mina gamla kollegor på Kommunikationsenheten ska få veta hur personal utnyttjas, och för allmänheten att veta hur det ser ut på ett statligt verk.
Det kommer att finnas personliga åsikter, men jag hoppas ändå vara objektiv och faktaorienterad.
För er som inte redan känner mig vill jag poängtera att jag skött arbetet mycket väl, har goda referenser och rekommendationer både från kollegor på kontoret och de medarbetare jag hjälpt via supporten.
Jag blev ombedd av en av personerna som tilldelats en av anställningarna att anonymisera hens namn, så jag följer så klart den önskan och passar även på att ta bort allas namn. De hänvisas nu som Sektionschefen, Webredaktör (som jag vikarierar för), Sökande 1 (för den första tjänsten), Sökande 2 (för den andra tjänsten), och jag har raderat deras ansökningshandlingar, även om allmänheten har tillgång till dessa via Göteborgs universitets registrator. De filer jag har laddat upp har redigerats med Adobe Acrobats redact tool, så att det inte går att återskapa deras identitet på något sätt.
Jag arbetar som IT-administratör och lär mig bland annat CMS-verktyget Infoglue.
Jag startar en egen firma och arbetar som webbutvecklare mot många klienter i Göteborgs universitet så som:
Någon gång på 2016 blir jag kontaktad av sektionschefen som undrar om jag är intresserad av att komma och jobba i CMS-supporten. Jag tolkar det som att min otaliga kontakt med supporten i form av utvecklare har visat att jag kan systemet väldigt bra. Jag tackar ja till en intervju men hade egentligen ingen plan på att ge upp min firma.
Väl på plats i Göteborg får jag träffa den webredaktör som ska vara borta från jobbet ett tag, och medan hen och sektionschefen berättar om hur arbetet ser ut och att jag kan jobba delvis hemifrån ändrar jag direkt inställning.
Jag tar en dag eller två på mig att fundera och prata med familjen och tackar sedan ja.
Jag arbetar på tim-basis under sommaren i CMS-supporten och lär mig arbetet.
Redan här får jag veta att alla tjänster måste utlysas för allmänheten. Jag minns att jag tänker att det är ju bra, så att det blir rättvist för alla. Men då har man ju ingen rätt att erbjuda mig arbete direkt heller, så som man gjort på intervjun. Jag blir också lite illa till mods av att man berättar att annonsen kommer att skräddarsys så att den ska passa mig så bra som möjligt. Samtidigt så resonerar jag att webredaktören själv valt att gå på ledighet från jobbet, så om jag får tjänsten är det ingen som tar skada av det.
Jag har under 2016 till 2019 haft sju anställningsavtal på Kommunikationsenheten. De har hela tiden sträckt sig med ett exakt halvår i tidsbegränsning, från 1 januari till 30 juni, och 1 juli till 30 december med undantag av det absolut sista kontraktet, som av någon anledning skulle avslutas redan i november 2019 istället för december. Mer om det senare.
Anställningar på Kommunikationsenheten, Göteborgs universitet
Anställningar på institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborgs universitet
– Finns det någon anledning att jag inte skulle få kontrakt fram till 31 december 2019, såsom jag fått de andra sex gångerna?
Ja, så klart. Sektionschefen berättar att det är så länge jag kan vara anställd på Göteborgs universitet innan Lagen om anställningsskydd måste följas och jag skulle få en tillsvidaretjänst. I mina ögon verkar hen mycket nöjd över att kunna ”erbjuda” mig att jobba kvar såpass länge.
Jag minns att jag skriver på det sista kontraktet med lite olustig känsla i magen. Jag tänker att jag garanterat behövs på CMS-supporten långt efter november. Planen är att det ska ske en förändring och att CMS-systemet Infoglue ska bytas ut mot Drupal, och att det då kommer att behövas mindre support, och följdaktligen att jag inte behöver jobba kvar. Det har dock skett stora förseningar och det är tydligt för alla redaktörer inom universitetet att Infoglue inte kommer att försvinna på länge, och i skrivande stund, årskiftet 2020/2021, mer än ett år efter att jag blivit av med jobbet, används båda systemen.
Den sista månaden jag arbetar, november 2019, frågar jag sektionschefen hur de tänkt att supporten ska fungera efter jag slutat. Hen säger att det inte är några problem och mina arbetsuppgifter enkelt kan delas upp och skötas av mina kollegor som jobbar med webben, för supporten kommer att minskas så drastiskt.
Hur hen kommer till den slutledningen när vi gått från 1 cms-system till 2, med ingen klar slutdatum på att avveckla det första systemet, vet jag fortfarande inte, utan min åsikt är att det viktigaste just nu för hen är att bli av med mig innan jag blir inLASad.
Eftersom jag var medveten om att CMS-supporten fortfarande behövde en kunnig person var jag helt förberedd på att det skulle komma ut en annons, att den annonsen skulle ha kort ansökningstid för att hindra att jag ser den, samt att den skulle riktas om för att göra mig okvalificerad.
Annonsen lades ut 17 december och togs bort 31 december. Sektionschefen meddelade mig inte om att tjänsten låg ute. Detta upptäckte jag på egen hand, samt att uppskattningsvis sju eller åtta personer runt om på universitet hörde av sig till mig och sade “ditt jobb ligger ute som annons, sök det igen!”.
Det tog alltså endast 17 dagar från att jag slutade till att man lägger ut en annons, trots att sektionschefen varit helt säker på att man inte behöver min hjälp samt att mina kollegor på kontoret skulle kunna sköta supporten, så behöver det nu någon som kan arbeta i supporten i 11 månader extra.
Annonsen låg endast ute i 13 dagar för att man redan internt valt vem som ska få jobbet, anpassar annonsen för den personen och håller tummarna att det blir få sökande. Det är väl inte så många andra arbetsplatser som endast vill få tre sökande totalt till en tjänst som var så akut att den måste läggas ut direkt efter att jag slutar?
Jag fick inget samtal, inget mail, ingen intervju, utan endast ett automatiskt utskick när rektryteringen var färdig.
Angående din ansökan till anställning som Systemutvecklare
Härmed meddelas att anställningen som Systemutvecklare, PAR 2019/1662 har tillsatts med Sökande 1. Beslutet har anslagits på universitetets anslagstavla 2020-01-09.
Överklagandenämnden för högskolan mottager min överklagan om beslutet att anställda Sökande 1 framför mig.
Yttrande från sektionschef PDF. Alla namn har blivit ”redacted”.
Överklagandenämnden dömer till fördel för Kommunikationsenheten. De har gått på vad som står i min ansökan och inget annat, och kan därmed inte finna att jag kan vare sig Drupal eller jobbat som systemutvecklare, även om jag jag kan bevisa detta i efterhand.
Jag fick detta som papperspost och slängde det illa kvickt.
Vi kommer att hoppa lite i tiden.
Trots att Sökande 1 precis blivit anställd så duger det inte. Man behöver mer folk.
Sektionschefen mailar till kommunikatorer_alla@gu.se.
Jag får detta mail vidarebefordrat till mig från många kommunikatörerna som saknar mig i supporten och vet att jag vill arbeta.
De tycker det är mycket konstigt att sektionschefen inte frågar mig.
Det ser ganska tydligt ut att sektionschefen behöver mer folk, och att man inte alls är så hård på att man ska kunna Drupal längre, det är endast ett önskemål.
Jag mailar hen direkt och säger att jag är tillgänglig och kan börja jobba när som helst.
Jag får inget svar.
Jag får tips från insatta personer att sektionschefen hittat en redaktör som kan och vill jobba timmar.
Det behövs ännu en person, denna gången på 75%.
till onh@onh.se
Jag kommer att skicka in ett yttrande innan den 24:a februari till denna epostadress och ärendenummer.
Men först vill jag spå in i framtiden. Min arbetsgivare har skapat ännu en ny annons för i stort sett samma jobb som tidigare.
Webbredaktör med ansvar för CMS-support
Ref PAR 2020/169
Jag förutspår att den är skriven för Sökande 2 som idag jobbar extra i CMS-supporten på timbasis. Den nya annonsen är även den baserad på mitt gamla jobb. Men där man tidigare skrev att man behöver en systemutvecklare för att kunna välja in Sökande 1 och ingen annan, har man i denna annons ställt krav på bland annat ”Krav på utbildning i att skriva klarspråk”.
Om jag kan förutspå att Sökande 2 har med den bakgrunden i sin ansökningshandling vill jag att det läggs till i bevisningen mot att min arbetsgivare redan från början valt vem som ska få jobbet och att annonseringen är ett rent skådespel, och då sannolikt gjort samma sak på tjänsten jag överklagar.
Jag har bett registrator på Statens servicecenter om att få se alla ansökningar på denna nya tjänst, men vill att ni ska se att jag gjorde detta uttalandet innan jag själv får tillgång till dessa.
13 februari 2020, klockan 14:50
/ Andreas
Sökande 2 har bett mig att ta bort hens ansökningshandlingar, så jag försöker anonymisera det så gott det går.
Hen har så klart exakt den utbildning i journalistik jag gissade och skriver bland annat:
Hens CV på LinkedIn nämner inget som denna klarspråksutbildning så det enda sättet jag kunnat lista ut detta är att veta hur annonsören tidigare valt en sökande innan annonsen lagts ut.
Jag får tillgång till Sökande 2s ansökan via vår registrator och ser att jag gissade rätt med annonsfusket.
personlig-brev-PAR-2020169_Redacted (PDF). Allas namn har blivit ”redacted” med Acrobat.
Sektionschefen ringer och berättar att jag inte är aktuell för jobbet. Jag har helt enkelt inte en utbildning i att skriva klarspråk.
Jag känner mig inte så orolig. Jag tänker att jag har ju konkreta bevis att man fuskat i rekryteringen, och denna gången var jag noga med att ”spela spelet” när jag skrev ansökan, så att det inte kan feltolkas av Överklagandenämnden.
Jag skickar in min överklagan till beslutet att anställa Sökande 2. Jag skickar även med all information om rekryteringsfusket.
Yttrande GU överklagan PAR 2020_169_Redacted (PDF). Alla personuppgifter har blivit ”redacted” med Acrobat.
Överklagandenämnden väljer att inte pröva ärendet. Trots att det gått mer än 6 månader har de inte hunnit handlägga det, och det avskrivs på grund av att Sökande 2s anställning avslutats.
Beslutet kan inte överklagas.
När nu Överklagandenämnden inte gör färdigt ärendet utan bara avskriver det på grund av tidsbrist gav jag upp.
Det går inte att vinna, inte ens när man har bevis.
Göteborgs universitet tillåts fuska med rekrytering, dels i tysthet, men även med bevisföring.
Fackförbundet är informerat sedan länge, men har inte kunnat påverka något.
Överklagandenämnden har inte tid att driva ärenden.
Vilka alternativ finns det nu kvar? Jag tänker att jag kommer att fortsätta kämpa på tills det blir bättre för er som fortfarande arbetar kvar, eller för er som överväger att söka tjänster där.
Ett halvår senare, är det åter dags för sektionschefen att söka folk till CMS-supporten. Tro det eller ej, men denna gången ser jag inga konstiga krav som kan ses som speciallsydda, så jag tar mig gott om tid och skriver en ansökan som i uttalar ”jag är kvalificerad” på varenda punkt.
Jag skickar även ett mail till hela kommunikationsenheten för att informera om att jag sökt så att det inte skulle trilla mellan stolarna.
Webbredaktör till CMS-support2020/169 (PDF)
Mitt personliga brev (PDF)
Jag fick åter igen varken mail, samtal eller intervju. Endast ett automatiskt utskick om att tjänsten gått till en annan sökande.
Jag tänker att jag ska orka överklaga ännu en gång. Och berätta för så många som möjligt. De flesta jag pratat med hittills har avrådit mig från detta, både familj och gamla kollegor.
– Det får dig bara att låta bitter
– Det hjälper ändå inte
– Det blir svårare för dig att söka jobb både på universitetet och utanför ifall andra ser att du klagar
Jag ger mig inte. Jag behövde bara en lång paus.